*VALSUL VIETII* - un site despre viata !

20100912

SCOALA ROMANEASCA - INTRE DEMAGOGIE POLITICA SI O DEMOCRATIE PROST INTELEASA




Aflat la rascruce de drum intre traditie si innoire , intre influente nu tocmai faste sau prost aplicate la noi , care au generat asa-zise reforme , niciuna finalizata cu succes , intr-o perioada de tranzitie sub forma unui  lung tunel neluminat care pare a fi nesfarsit , caci , cand ni se parea ca vedem  luminita de la capat ,s-a facut intuneric de tot , trecand printr-o criza care , in campanie electorala se parea ca nu ne va atinge deloc , dar care ne-a facut knock-out , si  ale carei urmari le vom simti inca multa vreme dupa ce va fi trecuta ,  invatamantul romanesc, mintit prin promisiuni demagogice cu scop electoral , acum da semne serioase de colaps si e obligat sa-si  faca resuscitare taindu-si cate un membru , scotandu-si  un ochi sau taindu-si o ureche , ca la ce-i trebuie asa de multe !

Am cunoscut ca eleva , si apoi ca studenta , acel invatamant romanesc serios , care pornea de la ideea ca invatatura te poate ajuta sa te realizezi in viata ,  cand aceasta invatatura ocupa un loc de cinste .

Spune-i acum elevului ca invatatura e la loc de cinste , cand el aude si vede pe toate mijloacele media despre asa-zise  ,, personalitati ,, care nu au scoala si s-au  ,, realizat ,, prin metode necinstite pe care le stie o tara , (dar politia si procuratura , ca forme de manifestare a justitiei ,  stiti doar , sunt oarbe ),  prin coruptie politica sau prin cumparare , caci , nu-i asa , totul este de vanzare  cand nu pui pret pe cinstea ta , ci pe avantajul obtinut , cand dovada inteligentei  , talentului ,  sunt obtinute cu bani sau prin nepotisme , sau cand sexul este o marfa aproape legala , care te scuteste sa fii si destept . Este deja stiut ca , la o angajare , imtre un candidat bun  si unul cu relatii sau cu bani , daca , nu esti foarte bun , n-ai nici o sansa ( nici asa nu e foarte sigur ca ai ) ! Veti spune ca asta e o cale de a-i ambitiona pe cei buni sa fie foarte buni ! Sau are darul de a-i descuraja ? Desigur ca au posibilitatea sa caute alte locuri de munca , mult sub pregatirea lor , pentru a se putea intretine . Si atunci , cat pret se pune pe scoala , in adevaratul inteles al cuvantului , si nu pe diploma obtinuta usor , dar necesara pentru postul  pe relatii si bani ?

Acum , in aceasta tara sunt la mare cautare indivizii fara personalitate , coruptibili  , si... mai ales smecherii ;si se pare ca unii s-au gandit si au si infiintat scoli pentru smecheri , la care trebuie doar sa cotizezi si te mai prezinti cand trebuie sa iei diploma . Si , sa nu va vina ideea sa invinuiti invatamantul pentru asta , caci , fara puterea de decizie a politicului nu s-ar putea obtine astfel de aprobari si acreditari . Sa fim seriosi , doar nu copiii de profesori trebuie sa absolve astfel de cursuri  ! Aceste cursuri sunt , in primul rand , pentru cei cu bani , cum sunt si cei din aparatul politienesc si administrativ care si-au cam terminat  liceul la frecventa redusa si acum trebuie sa aiba si ei o facultate , nu-i asa ?  A calculat cineva cati avocati si notari publici absolva anual astfel de cursuri-fantoma ? Si cand te gandesti ca apelezi la un avocat sa te apere intr-un caz legal , si acesta habar nu are ca trebuie sa fie macar  in tema cu dosarul celui pe care il reprezinta legal ? Dar , de multe ori nici judecatorii nu sunt in tema cu cauza si actele doveditoare din dosare , dupa cum dau solutiile de judecata .Doar stiu ca nu pot fi trasi la raspundere , ei fiind stat in stat .Tu , cetateanul , ai dreptul  sa faci recurs , sa te judeci pana-n panzele albe , doar te plictisesti odata de atatea drepturi ! S-au faptul ca singurul lucru pe care il stiu bine notarii publici este sa fixeze taxe notariale de enspe mii de ori mai mari decat cele similare la nivel european ? In rest au grija sa angajeze studenti sau absolventi de drept , isteti , pe post de secretari care la fac munca , ei trebuind doar sa semneze ; si pentru asta trebuie asteptati , caci apar pe la 10-11 la sedii . Dar , la fel fac si regiile autonome , avem cel mai scump curent electric , ca doar trebuie sa-si faca salarii mari , trebuie sa fie super-rentabili pe spatele populatiei .Si nu se ia nici o masura , orice abuz  s-ar face .

Oare de ce , cand profesorii fac greva , sunt catalogati ca niste paria ai societatii , sunt dezaprobati vehement de mass-media ,  de parinti si chiar de copii , doar este democratie , si nu obtin nici un rezultat , dar cand fac greva cei de la metrou sau din politie si administratie , imediat obtin ceea ce cer, fara comentarii acide . Eu personal , nu sunt pentru revendicari salariale , care nu rezolva problema de fond , care este realizarea unor grile de salarizare care sa recompenseze corect toate categoriile de salariati , dupa importanta muncii depuse , incat , unele categorii de salariati , desi nu sunt producatori efectivi de venit national , sa beneficieze de o salarizare corespunzatoare muncii sociale depuse . Asta ar insemna o redistribuire a partii din venitul national alocata salariilor intre producatorii de venit national si celelalte categorii de salariati , cum sunt cei de la educatie , sanatate , politie , justitie , armata , administratie , etc , fara de care o societate umana nu poate exista . Si , intre aceste categorii , sa se pastreze o corelatie cu nivelul de pregatire pentru obtinerea competentelor necesare desfasurarii muncii respective . Este foarte evident ca sanatatea , mai ales spitalele , si educatia , sunt fiicele vitrege ale societatii romanesti , puterea politica nu prea are nevoie de ele , nepunandu-se pret pe educatia si sanatatea oamenilor . Am observat ca revendicarile salariale din invatamant au doar darul de a atrage dupa sine revendicari din partea altor categorii de salariati , profitorii , cei care stiu ca nu pot fi refuzati . Si , in scurt timp , se produce o crestere a preturilor nejustificata ,de multe ori mai mare procentual decat cresterea salariilor , doar pentru ca se stie ca s-au facut cresteri salariale .. Practic , puterea de cumparare ramane aceeasi , sau chiar scade in scurt timp .

In conditiile in care un profesor este platit mai prost decat femeia de serviciu de la o banca , ca sa nu mai vorbim de portar , (doar cele doua ocupatii sunt asimilabile celei de profesor ), i se cere profesorului calitatea actului educational  si profesionalism , fara sa se tina seama de programele prea incarcate ,care :
- obliga profesorul sa  mentina un ritm alert , ce nu permite aprofundarea adecvata ca baza a invatarii;
- au ca rezultat pierderea esentialului printre multitudinea de informatii neesentiale care ar putea fi oferite suplimentar la sfarsitul lectiei , pentru elevii doritori de mai multa informatie .
In conditiile in care , un politist sau un jandarm public  , dupa 6 luni de scoala postliceala  , primeste peste 2000 lei , iar un profesor debutant , cu facultate , sub 1000 lei , ma intreb unde este importanta scolii . Banuiesc ca e foarte greu sa lovesti  cu bastonul ,  sau sa tragi cu arma , la nevoie chiar in propriul tau popor , daca  puterea o cere si , se crede ca este foarte usor sa predai , doar ai o facultate , ce naiba ?
Doar nu vrei sa mai fii si platit pentru asta ! Doar profesorii beneficiaza de  vacanta de vara !
De fapt , cand se termina  absolvirea si admiterea ,  este sfarsitul lui iulie si a mai ramas o luna de concediu , ca la toata lumea .Si , profesorilor li se cere sa faca si pe portarii si politaii in scoli , caci pe langa munca de profesor , fac de serviciu la poarta si pe coridoarele scolii . Care categorie de angajati cu studii superioare mai este tratata asa ?Oare pauza nu are rol de relaxare si pentru profesorul de seviciu ? De ce nu sunt la datorie politistii in scoli ? Ar putea fi si rentabili daca s-ar introduce amenzile pentru fumat , pentru sarit gardul scolii , pentru chiul de la ore , pentru obraznicie ,etc .

   Cand politicienii , bine plasati in posturi publice in care se manevreaza finantari serioase , fac deturnari de fonduri fara cea mai mica jena , insusindu-si , prin firme- capusa , ( dar ,sigur ca nu are nimeni interes sa se dovedeasca asta ) ,o mare parte din banii publici , cand se vorbeste de excrocherii de milioane de euro , bineinteles ca nu mai sunt bani sa se mareasca salariile din educatie , care sunt la limita de jos a grilelor de salarizare. , fara a mai avea darul de a conferi profesorului un statut social la inaltimea misiunii sale .

Si atunci , te mai miri daca profesorii sunt tratati de catre elevi ca niste semicersetori (cersesc salarii mai mari  ), care , este fapt deja bine cunoscut , se imbraca de la second-hand , pe cand jumatate din elevi cunosc mall-urile ca-n palma , ceea ce nu se poate spune despre vreo locatie geografica sau istorica , si se lauda cu hainele lor care au costat cat tot salariul umilului profesor ! Sau ca-si permit sa vorbeasca la per-tu cu profesorii , ca limbajul lor este plin de obscenitati , si , unii dintre ei sunt foarte aproape de a utiliza represaliilie la adresa profesorilor care ii noteaza cu note mici , bineinteles , meritate ? Generalizez , dar situatia este pe an ce trece tot mai grava .Ca multi profesori au ajuns sa-si doreasca acele camere video din clase cu care unii directori ii amenintau pe unii profesori ? Asta inseamna democratie ? Libertatea de exprimare nu inseamna sa proferezi injurii la adresa unei persoane , sa fii necivilizat , ci inseamna sa ai dreptul sa-ti spui punctul de vedere si sa te poti apara  , cand esti atacat verbal de cineva , dar fara violente verbale si fizice .

De fapt , daca ma gandesc bine , cine sa-i educe pe copii ? Parintii , cei mai multi dintre ei atat de preocupati de obtinerea painii cea de toate zilele pentru familia lor incat nu mai au vreme si pentru educatie , sau cei preocupati sa obtina multi bani , dar care nu prea pun pret pe educatie , crezand ca este suficient sa le dea  bani copiilor lor ?  Sau Maria sa , MASS-MEDIA  , care difuzeaza un program tv : ,, In puii mei ! Sau ce sa mai spunem cand este premiat un film cum este : Eu cand vreau sa fluier, fluier ! doar pentru ca exceleaza prin vulgaritate , la fel ca si precedentul  film premiat al aceluiasi regizor ! Sigur ca multi oameni injura in particular , in moduri nu foarte onorabile , si noile curente vor  sa fie prezentata realitatea gol-goluta , dar multe fac oamenii in particular , in intimitate , si unde , daca nu asa isi arata unii oameni toate fatetele animalului din ei , dar , chiar trebuie sa premiem asa ceva ?  Asta , pentru copii si tineri , poate insemna ca au ceva valoros si sunt un exemple de urmat . Faptul ca nu sunt interzise nu este suficient ?Nu mai este suficienta libertatea de exprimare ? Si tot mass-media produce asa -zise VIP-uri din niste persoane care nu au nici o calitate , nici morala , nici etica , nu au talent si nici inteligenta ,  dar care ne sunt perindate prin fata ochilor cu ostentatie , de parca ar fi cine stie ce mari personalitati ! Dar , singura calitate a acestora este de a barfi , de a crea scene de toata jena , si de a-si fatai hainele , care sunt singurele care pot eventual atrage atentia , sau ... lipsa hainelor prin partile esentiale .

S i , daca rolul mass-mediei este de a fi obiectiva , de ce la difuzarea unui caz de criticat , caci este normal sa fie astfel de cazuri , si profesorii sunt oameni si sunt supusi acelorasi atractii ale greselii ca toti oamenii , de ce in compensare nu se prezinta cazuri de dascali aserviti profesiei lor , din care si-au facut un crez si care nu abdica de la principiile morale ale actului educativ , in ciuda tentatiilor materiale care vin de la parinti grijulii cu copiii lor fara chef de carte , dar doritori de note mari  ? Sau , denigrarea invatamantului a devenit o politica  , ca doar nici d-lor politicienii sau alti demnitari nu prea s-or fi inteles bine cu scoala la timpul lor ,dupa cum au si declarat unii dintre ei , ...... ,, si uite unde au ajuns ,, ? Faptul ca eu generalizez vorbind despre  politicieni si alte categorii , sigur vi se pare nedrept , dar oare nu este nedrept sa se generalizeze in cazul profesorilor ? Asta am si vrut sa scot in evidenta !

Am auzit un singur politician luand apararea invatamantului care l-a format !  Domnul Patriciu , cel care si investeste in educatie si sprijina copii inteligenti si talentati , dar fara resurse materiale de a se sustine in invatamantul liceal si , mai ales in cel superior , prin burse onorabile .Este o initiativa care-i face cinste ! Stiu cazuri de copii buni care au intrat pe locuri cu bursa la facultate , dar au fost nevoiti sa renunte pentru ca , neprimind loc la un camin , nu aveau bani sa se cazeze la particulari sau pentru naveta .La noi ,  sunt sprijiniti eleviii si studentii moldoveni si ucraineni ,care , mai apoi trebuie sa se recompenseze , votand asa cum trebuie ? Chiar nu am nimic cu acesti romani , dar prea sunt romani cand au nevoie de noi , si repede o mai dau pe rusa cand cred ca nu au nevoie . Si prea seamana a investitie electorala pa banii statului acest ajutor .

c.c t d .?    Demonstratia a fost facuta deja !



Cititi si :
http://copilarie-tinerete-viata.blogspot.com/p/maxime.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu