*VALSUL VIETII* - un site despre viata !

20101027

HALLOWEEN SI SUPERSTITIILE



Sunteti superstitiosi ? Sau va place sa va distrati facand farse altora ? Ori sa participati la un bal mascat ? Atunci sigur ca traiti la maxim noaptea de Halloween .


Va e frica de pisica neagra ? Mangaiati-o sa vedeti ce draguta e ,desi s-ar putea sa dea si cu labuta . Aflati ca unii au superstitii legate de pisica alba .


Va infiorati cand vedeti un liliac ? Sau cand auziti o bufnita ? Ii asociati cu vrajitoria ? Cu noaptea de Halloween ?


Sau va place sa va costumati in stafie (duh) ,vrajitor sau vrajitoare , sa aprindeti lumini si sa-i speriati pe ceilalti cu hidoasa sau haioasa aratare realizata din dovleac ?


Va e frica de spiritele rele care se crede ca cutreiera pamantul in aceasta noapte sau va ganditi cu duiosie  la spiritele  mortilor dragi  din familie sau nu , si pentru care aprindeti lumini si lasati un pahar cu putin vin si ceva bun intr-o farfurioara la geam pentru ei ?


Haideti sa aflam mai multe despre aceasta sarbatoare si superstitiile asociate acesteia .
Un om bine informat este mai putin superstitios sau deloc .


alt



Halloweenul este o sarbatoare foarte populara in tari ca Irlanda, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia sau Noua Zeelanda. De cativa ani ea a patruns si la noi, influentele occidentale determinandu-ne sa adoptam petrecerile tematice de Halloween sau vestitul obicei "Trick or Treat" . Asadar, in fiecare seara de 31 octombrie, imbracam pelerina de magician sau incalecam pe matura de vrajitoare, patrunzand in lumea spiritelor si luptand impotriva lor cu orice arma avem la indemana. 


Chiar daca "Noaptea Sfantului Andrei" (30 noiembrie) este echivalentul romanesc al acestei sarbatori, deja am preluat numeroase din traditiile Halloweenului, informandu-ne si asupra superstitiilor legate de aceasta zi.


Daca la origini Halloweenul era un festival al celtilor, care credeau ca in fiecare an la 1 noiembrie spiritele mortilor coboara pe pamant pentru a-i vizita pe cei dragi, cand se aprindeau maei focuri care sa lumineze calea spiritelor bune si se dansa in jurul focului imbracati in piei de animale si faceau galagie mare sa alunge spiritele rele , combinata apoi cu sarbatoarea romana a comemararii mortilor , si mai tarziu s-a  ales aceasta data pentru  sarbatoarea tuturor sfintilor (ALL HALLOW EVEN DAY)  , eate clar de ce acum are  caracteristici intre rit  pagan si rit religios .


 De altfel, o alta legenda cunoscuta atribuita acestei date este si cea a irlandezului Jack, cel care a reusit sa pacaleasca diavolul in timpul vietii. Ajuns la judecata de apoi, nu i-a fost permisa nici intrarea in rai, dar nici in iad. Se spune ca, de atunci, el rataceste prin lume cu un felinar facut dintr-o gulie scobita in care tine un taciune, incercand sa pacaleasca spiritele rele si sa isi castige astfel biletul in rai.


Se crede ca seara vin spiritele bune care vor sa-i viziteze pe cei dragi  , si apoi toata noaptea bantuie spiritele rele care imprastie groaza si ii pot innebuni de frica pe cei ,,slabi de inger,, .

Si, pentru ca ne aflam in prag de sarbatoare pagana ce pune mare accent pe traditii si superstitii, citeste mai jos care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stii de Halloween. Chiar daca esti mai sceptic din fire, ai putea sa le gasesti interesante, sau cel putin amuzante:


 1. Cel mai cunoscut obicei de Halloween este cel numit "Trick or Treat"- Ne dati ori nu ne dati. Nepracticat la noi de Halloween . Copiii din tari ca Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii merg pe la casele vecinilor si cunoscutilor si primesc dulciuri sau alte bunatati  , si pregatesc diverse farse celor ce nu se indura sa le ofere ceva in aceasta seara. Obiceiul isi are originea in Anglia acolo unde se credea ca daca dai de mancare celor saraci in aceasta zi, ei se vor ruga pentru sufletele mortilor familiei tale.


La noi se practica ,,Ne dati ori  nu ne dati,,  in ajun de Craciun , si pomana se da de Ziua mortilor  , de 1 noiembrie la catolici , si de 8 noiembrie la ortodocsi .


 2. Aprinde cat mai multe lumanari in casa si in dovleceii speciali pregatiti pentru aceasta ocazie. Doar astfel iti vei lumina caminul, dar si calea spiritelor bune ce salasluiesc pe Pamant in noaptea de Halloween.Regula de baza in acest caz este ca acele lumanari sa fie folosite o singura data, in caz contrar ele aducandu-ti ghinion.


 3. Aprinde o lumanare noua la miezul noptii si las-o sa arda pana la rasaritul soarelui, daca vrei sa ai noroc in anul ce va urma.


 4. Spiritele isi fac si ele simtite prezenta prin diverse moduri: o lumanare se stinge fara motiv, un liliac iti intra in casa etc.


 5. De asemenea, daca liliacul iti inconjoara casa de trei ori este semn de moarte, dar daca el apare in preajma casei tale in dupa-amiaza de Halloween inseamna ca a doua zi va fi vreme frumoasa.


 6. Destinul celor nascuti pe 31 octombrie este unul cu totul si cu totul special. Se spune ca ei au fost trimisi pe pamant tocmai pentru a-i proteja pe ceilalti oameni de spiritele rele cu care ei pot comunica.


 7. O persoana draga tie a trecut in nefiinta? Daca in aceasta seara vezi un paianjen, este semn ca ea te viziteaza si te protejeaza.


 8. In noaptea de Halloween iti potiursitul. Pune-ti sub perna o floare de rozmarin si o moneda de argint sau du-te la un rau cu o lampa sau cu o lumanare. Odata ce vei privi in apa, vei vedea reflexia celui cu care te vei casatori.


 9. Fereste-te de pisica neagra sau... de cea alba. O superstitie deja cunoscuta face referire la pisica neagra, considerata inca din Evul Mediu intruparea diavolului. Totusi, in tari ca Marea Britanie, cele aducatoare de ghinion sunt pisicile albe, si nu cele negre.


10. Noaptea de Halloween - potrivita pentru vraji si farmece. Se stie deja ca pentru practicarea magiei albe sau negre, unul dintre cele mai potrivite momente este chiar noaptea de Halloween. Acum, vrajitoarele folosesc coji de nuci pentru a-si pune in practica ritualurile.


11. Exista mai multe metode pentru a ne feri sau pentru a alunga spiritele rele de la casa noastra. Iata cateva dintre ele:


 - Ori de cate ori vezi un semn rau, bate in lemn


 - Ingroapa in fata casei oase de animal sau pune o poza cu un animal in fata usii de la intrare. 


 - Poarta pe dos cel putin un obiect vestimentar


 - Poarta cu tine un clopotel si ori de cate ori simti ca esti in pericol, suna din el pentru a indeparta spiritele rele


- Confectioneaza-ti vestitul dovleac cu un felinar sau o lumanare inauntru pentru ca acesta este cea mai buna arma impotriva demonilor si a fantomelor. 


- Mergi cu spatele in jurul casei tale de trei ori inainte de a apune soarele.


Acum, ca ai aflat cum anume te poti proteja de spiritele malefice ce bantuite pe pamant in aceste zile, trimite felicitari tematice tuturor prietenilor tai prin care sa le aduci la cunostinta planurile acestei nopti, sau alege felicitari de groaza, introducandu-i pe sceptici in atmosfera intunecata a Halloweenului.




Trimite de aici felicitari de Halloween (poti sa folosesti imaginile si ca wallpapers ) .



alt






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu