*VALSUL VIETII* - un site despre viata !

20100807

DESPRE ASCENDENT

Ascendentul reprezinta cuspida sau varful casei I, antena prin care entitatea isi primeste caracteristicile majore ale aspectului fizic, ale temperamentului si caracterului sau. Ascendentul indica zodia sau constelatia care rasarea la marginea orizontului, privind din locul incarnarii entitatii, la ora nasterii, in directia punctului celui mai estic. Influxul astral primit prin aceasta antena majora este esentiala in evidentierea personalitatii nativului. Prin extindere, Ascendentul este inteles si ca reprezentant al casei I. In situatia in care in casa I apar 2 sau chiar 3 constelatii, avem de-a face cu un Ascendent complex, in cadrul caruia se regasesc elemente apartinind celor 2 sau 3 constelatii, dar tendinta dominanta este data de elementul care se afla pozitionat pe cuspida (varful) casei I, deci locul exact al Ascendentului. De exemplu, putem avea un caz in care Ascendentul este pozitionat la 26 de grade in Varsator, dar in casa I mai intra si zodia Pestilor si 5 grade din zodia Berbecului. In acest caz, vom indica Ascendent in Varsator, dar in particular trebuie sa detaliem si influenta primita de la sensibilitatea Pestilor si dinamismul zodiei Berbecului.

Ascendentul si casa I formeaza impreuna o cale de manifestare pentru influenta roditoare a Lunii, cristalizand si formand matricea eterica, menita sa adune particulele fizice ale trupului matern intr-un nou vehicul. Semnul Ascendentului la nastere (sau opusul sau) este locul pe care il ocupa Luna la momentul conceptiei. Acest vehicul, corpul fizic, este partea fiintei omenesti care se naste, apoi moare dupa o perioada relativ efemera.
Cealalta parte, nemuritoare, a alcatuirii omenesti, cuprinde Eul si corpurile sale subtile. Ea este reprezentata in tema astrologica prin Soare si Luna.

Semnul care urca la orizontul estic sau Ascendentul este factorul principal care determina forma si alcatuirea corpului fizic. Examinari ulterioare au demonstrat ca in momentul conceperii, cand atomul germen a fost implantat, Luna - care este agentul cosmic al fecundarii - isi proiecteaza razele roditoare asupra semnului respectiv (sau asupra semnului opus). De aceea, semnul Ascendentului si gradul la care se afla cuspida casei I continua sa fie poarta de intrare a fortelor vitale, cele care construiesc trupul fatului pana la ruperea cordonului ombilical. Tipul zodiei din Ascendent marcheaza corpul si isi mentine influenta in tot timpul vietii.

Conceperea nu coincide neaparat cu unirea fizica a parintilor. Pot trece doua saptamani sau mai mult pana sa sune ora prielnica, asteptata de ingerii dreptatii sau agentii lor. In acel moment conditiile cosmice permit formarea unui corp fizic optim, capabil sa faciliteze exprimarea Eului ce se reincarneaza si sa-l ajute sa-si indeplineasca destinul. Reiese limpede ca noi nu suntem supusi unei soarte pentru ca ne-am nascut intr-un anumit moment, ci ne-am nascut in acea clipa pentru ca vom avea de indurat un anumit destin. Aceasta clarificare este de mare insemnatate caci ea substituie o Lege divina unui capriciu divin, elimina elementul “noroc” si ii asigura omului controlul si posibilitatea de influentare a vietii sale. Daca ne-am creat tema astrologica actuala prin faptele noastre din viata anterioara, urmeaza de la sine ca ne pregatim de acum incarnarile viitoare si ca le putem face asa cum le dorim. Daca ne straduim in prezent sa ne intarim trupul, sa ne biruim defectele, sa ne cultivam noi insusiri, Soarele viitoarei noastre vieti se va inalta sub semne mai prielnice decat acelea sub care traim acum. Numai in felul acesta putem cu adevarat sa ne stapanim soarta.

Cand Ascendentul se afla in ultimele sau primele cinci grade ale unui semn, se denumeste ca ascendent mixt; caracteristicile celor doua semne se amesteca atunci in trupul sau. De exemplu: o persoana nascuta cu Ascendent in ultimele trei grade ale Berbecului sau in primele trei grade ale Taurului, va prezenta un amestec de trasaturi specifice celor doua semne.

Interpretarea Ascendentului trebuie facuta in functie de natura si felul semnului zodiacal pe care il ocupa. Astfel, putem intalni diverse tipuri de Ascendente grupate in Semne de Aer, Foc, Apa, Pamant sau in Semne Cardinale, Fixe, sau Mutabile, fiecare avand caracteristici deosebite si necesitand o explicatie detaliata, in functie de contextul general al temei astrologice.

Ascendentul in Semn de Foc (Berbec, Leu, Sagetator) dezvolta o fire energica, dinamica, foarte activa si curajoasa, dar impulsiva, agresiva si dominatoare. Tipul de om entuziast, care vrea sa faca mai mult decat trebuie si, depasind masura, transforma totul intr-o nereusita. Indica vitalitate multa, dar si prilej de febra, de boli inflamatorii. Cand majoritatea planetelor se afla in semnele Focului, ii este foarte greu subiectului sa-si pastreze calmul si obiectivitatea.

Ascendentul in Semn de Pamant (Taur, Fecioara, Capricorn) indica stabilitate, simt practic, conservatorism, spirit analitic, atasament pentru valorile materiale si apreciere pentru ceea ce este logic, concret si stiintific. Indica destul de multa vitalitate; dar o boala tainica afecteaza functiile vitale ale corpului si otraveste atat de mult aceste persoane incat mult mai des decat nativii din celelalte grupe ajung victimele bolilor cronice. Gatul, stomacul, intestinele sunt mai des amenintate. Sunt frecvente reumatismele si afectiunile digestive. Mai multe planete in aceste semne favorizeaza dobandirea bogatiilor materiale.

Ascendentul in Semn de Aer (Gemeni, Balanta, Varsator) indica o fire comunicativa, vorbareata, un om care traieste din plin placerea schimbului de informatie, dar care este agitat, nelinistit, nervos, mereu preocupat de ceilalti si uitand de sine, atras de rezolvarea teoretica si abstracta, dar mai putin de realizarea practica a solutiilor. Indica un temperament nervos si persoanele sunt predispuse la boli de plamani, inima si rinichi. Mai multe planete in aceste semne dau predispozitii artistice sau literare.

Ascendentul in Semn de Apa (Rac, Peste, Scorpion) denota o fire meditativa, melancolica, sensibila, avand tendinte de izolare, visand foarte mult cu ochii deschisi, traind mai mult in sfera imaginatiei decat in realitatea Planului Fizic. Trairile emotionale, sentimentele sunt foarte intense, nativii avand multa intuitie si perceptii extrasenzoriale puternice. Sunt excelent dotati pentru psihologie, educatie si pentru domeniul artistic. Indica rezistenta scazuta la boli si predispune la tulburari digestive. Daca persoana are mai multe planete in Semne de Apa are tendinta spre molesire, nepasare, in afara de cazul cand Scorpionul este la Ascendent, sau cand mai multe planete se gasesc in acest semn.

Ascendentul in semne Cardinale denota initiativa, caracter intreprinzator, mult dinamism; individul respectiv va fi un veritabil deschizator de drumuri.

Ascendentul in semne Fixe indica stabilitate, incapatanare, tenacitate, perseverenta, ancorare in traditie si asigura o doza mare de egoism si posesivitate.

Ascendentul in semne Mutabile este caracterizat de o mare instabilitate, oscilatie si nehotarare, tendinte de dualism si tergiversare. Sunt in general persoane pe care nu prea stii cum sa le abordezi pentru a le fi pe plac, deoarece sunt foarte capricioase si schimbatoare, spre deosebire de cei cu Ascendent in semne Fixe, care sunt constanti si siguri in tot ce fac, sau cei cu Ascendent in semn Cardinal, care se adapteaza usor la orice situatie.

Cunoscand semnificatia Ascendentului care determina aspectul fizic, temperamentul, personalitatea, sansa si norocul in viata, vitalitatea si sensibilitatea organului fizic pe care il guverneaza zodia corespunzatoare, putem asocia aceste caracteristici cu semnificatiile celor 12 zodii, obtinand astfel cele 12 tipuri de Ascendente; mentionam, insa, ca la fiecare caz va trebui sa nuantam si sa detaliem informatiile in functie de celelalte elemente ale temei natale. Natura semnului Ascendentului este modificata si de prezenta planetelor care se afla acolo. Soarele si Marte in aspecte bune vor intari vitalitatea subiectului; daca sunt rau aspectate predispun la febra si boli inflamatorii. In schimb faciliteaza o grabnica insanatosire si o regenerare rapida a energiei.

Jupiter cu aspect bun in Ascendent mareste vitalitatea si produce ingrasare; rau aspectat, incetineste circulatia si provoaca boli sanguine. Saturn pe Ascendent da mari posibilitati de autocontrol, dar micsoreaza vitalitatea si genereaza o sanatate proasta spre sfarsitul vietii. Mercur, Luna, Saturn, Uranus si Neptun fac trupul mai sensibil, mai nervos ca de obicei, persoana avand aptitudini pentru muzica, literatura si stiinta.

Planetele situate in casa a XII-a sunt socotite pe Ascendent daca preced cu cel mult sapte grade Ascendentul. Planetele din casa I, oricat de indepartate ar fi de gradul Ascendentului, sunt considerate pe Ascendent. Daca un semn este interceptat in prima casa, planetele care sunt acolo nu vor avea o prea mare influenta asupra vietii subiectului.

Autor: Alexandru Nicolici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu